Meikkisiveltimien putsaaminen säännöllisesti on meille kaikille itsestäänselvyys, mutta on eri asia, kuinka moni muistaa pestä siveltimiä tarpeeksi usein, ja ovatko pesuaineet oikeat siveltimille. Siveltimiä on kolmenlaisia: luonnonkarvasiveltimet, synteettiset siveltimet ja aplikaattorit. Oikeanlainen putsausaine kullekin siveltimelle pidentää siveltimien käyttöikää huomattavasti, ja estää pöpöjen pesimisen.

Mielestäni puuterimaisten tuotteiden siveltimet olisi hyvä pestä vähintään kerran viikossa, ja nestemäisten ja voidemaisten tuotteiden siveltimet useammin. Siveltimiin kertyy meikkiä, ihon rasvaa, likaa ja kuolleita ihosoluja. Eipä ole mukava ajatus levittää monta viikkoa vanhaa ihosta erittynyttä rasvaa puhtaalle iholle ja meikkipaletteihin.

Olen huomannut, että useimmiten luonnonkarvasiveltimet ovat huolellisessa käytössä monivuotisia, mutta oikeanlaisen pesuaineen käyttö on niille hyvin tärkeää. Luonnonkarvasiveltimet ovat useimmiten pehmeämpiä ja herkempiä kuin synteettiset siveltimet. Ne menevät myös herkemmin pilalle liian voimakkaista pesuaineista. Luonnonkarvasiveltimet säilyvät parhaiten, kun ne pesee luonnonkarvasiveltimille tarkoitetulla sivellinsampoolla. Itse käytän kaikille siveltimille BareMinerals Brush Conditioning -sivellin sampoota, jota myy netissä esimerkiksi Sokoksen verkkokauppa . Monet eivät halua eettisistä syistä käyttää luonnonkarvasiveltimiä, koska ne valmistetaan eläinten karvasta, mutta onneksi nykyään löytyy paljon laadukkaita synteettisestä materiaaleista tehtyjä siveltimiä kuten Real Techniques -siveltimet. Niitä voi ostaa esimerkiksi Pretty.fi -verkkokaupasta.

Pesen siveltimiä myös Le Chat Savon de Marseille -saippualla. Marseille-saippua soveltuu hyvin herkille materiaaleille, ja se on hajusteeton, sekä väri- ja säilöntäaineeton. Marseille saippualla saa tehokkaasti pestyä myös siveltimet, jotka ovat tiheä karvaisia ja hankalia puhdistaa. Hankalasti pestävät siveltimet vaahdotan kahdesti Marseille-saippualla ja huuhtelen runsaassa vedessä.

Yleisesti ottaen sekä luonnonkarvasiveltimet että synteettiset siveltimet kannattaa kuivata vesipesun jälkeen vaaka-asennossa, jotta karvat eivät ala harottamaan. Vesi on hyvä puristaa pois perusteellisesti, jotta sivellin kuivuisi mahdollisimman nopeasti. On hyvä myös muistaa, että siveltimet eivät ole ikuisia, koska ne ovat lähes päivittäisessä käytössä. Kun sivellin alkaa näyttämään räjähtäneeltä, ja ostosta on kulunut useampi vuosi, kannattaa harkita uuden siveltimen hankintaa!

Vesipesujen välissä tai kiireessä sivellinsuihke on näppärä. Sivellinsuihke irrottaa siveltimestä likaa ja meikkiä, ja jotkut niistä myös desinfioivat. Sivellinsuihke on kätevä myös tilanteissa, joissa joudut käyttämään samaa sivellintä eri tarkoitukseen, koska sivellinsuihke kuivuu todella nopeasti. Sivellinsuihke ei korvaa vesipesua, joten suosittelen käyttämään sitä vain pesujen välissä tai hätätapauksessa. Se on myös kätevä huulipunasiveltimen putsauksessa. Olen huomannut, että huulipuna ei välttämättä lähde kokonaan siveltimestä sivellinsampoolla, joten viimeistelen putsauksen aina sivellinsuikeella.

Millaisia siveltimien putsausrutiineja sinulla on? Onko sinulla taipumusta unohtaa huoltaa meikkisiveltimet?